У Лукином Селу најбољи органски спанаћ у Србији

На основу гласова потрошача, мишљења стручног жирија и успешности на тржишту, Привредна комора Србије и Министарство трговине доделили су награде најуспешнијим брендовима и привредницима у земљи.

Међу двадесет четири добитника који су понели титулу "Најбоље из Србије" нашао се и Шандор Балањи из Лукиног Села, а признање му је додељено у категорији "робни бренд  органски производ" за спанаћ.

Породица Балањи органском производњом бави се од 1996. године, а цертификат за органску производњу спанаћа добила је пре два месеца.

"Нисмо имали никаква искуства што се тиче производње, угоститељски смо радници", каже Илона Балањи. "Ипак, прегурали смо то, трудили смо се да нам успе, да будемо ту где смо сад."

До успеха се стиже, како каже Илона, тешким радом, мотиком и са пуно зноја:

"Пошто се не прска, све се ради мотиком, копа се, ручно се чупа - нема хемије, нема никакве физичке силе, земља се обрађује како су радили наши деде и баке."

Ова породица је пример упорности. И поред тога што на почетку није све кренуло најбоље, вера у оно што раде и жеља да покушају поново показале су се исправним.

"Стручњаци Пољопривредно саветодавне службе су рекли да ово неће заживети, да ово неће бити успешно", наглашава Шандор Балањи. "Ми то памтимо, и ми смо им лепо доказали да је то могуће. Није тајна само у производњи него и у продаји. Значи бити присутан на тржишту имати поверење потрошача а и дистрибутера са којима сарађујемо."

Времена за славље немају, већ овога јутра вратили су се редовном послу, најпре у пластенике са парадајзом и паприком, а затим у припрему земљишта за нову производњу спанаћа.

 

број коментара 0 пошаљи коментар