Природњачка збирка вршачког музеја у Апотеци на степеницама

Део богате природњачке збирке Градског музеја Вршац, која има око три стотине вредних експоната, представљен је јавности. У реновираном амбијенту музејског простора "Апотека на степеницама" отворена је стална поставка коју чине фосилни остаци биљног и животињског света, као и највреднији примерци птица и дивљих животиња, препарираних крајем 19. и почетком 20. века.

Природњачка збирка, која је деценијама била недоступна јавности, а на чијем је прикупљању од 1882. године, са пионирским жаром радио познати Вршчанин Феликс Милекер, напокон је доступна Вршчанима и гостима овог града.

Експонати су, због недостатка адекватног простора, годинама чувани у музејским депоима, а сада су их минимално "дорадили" стручњаци новосадског Завода за заштиту природе.

"Имамо преко триста ескпоната", наводи директор Градског музеја Вршац Звонимир Сантрач. "Све оно што се може наћи у Јужном Банату, а посебно у вршачким планинама - од карпатског вука који је еминентан и зна да заголица машту, до снажних орлова, сјајних сова."

Ова збирка сврстава се у једну од настаријих и најбогатијих у Србији, а сада је смештена у такозваној Апотеци на степеницама, згради из 18. века, у којој је била прва вршака апотека, и која је и сама по себи експонат.

"Идеја је да ову збирку и ову изложбу посећују сва школска деца, и то не само са територије града Вршца већ и из свих насељених места", истиче Драгана Митровић, градоначелница Вршца. "Недопустиво је да деца, која су можда и свакодневно са родитељима на улицама и трговима Вршца, нису ни једном посетила чувену Апотеку на степеницама која датира из 18. века."

Због недостатка простора, није било могуће изложити све примерке које поседује вршачки Градски музеј. Зато ће поставка, с времена на време бити мењана, постојећи експонати замењени другим, па ће бити увек нова и занимљива. 

број коментара 0 пошаљи коментар