Довољно места у панчевачким средњим школама

У Јужном Банату, у средње школе уписаће се 2.680 ученика. Седам средњих школа у Панчеву има 1.480 слободних места, што је више него довољно, јер осмогодишње школовање у том граду завршава 1.230 ђака.

У неколико средњих школа отварају се ове године нови образовни профили. Највише ђака - њих 270 - уписаће Техничка школа "23. мај".

У сарадњи са НИС-ом отвара се и ново одељење за техничара за нафту и гас, најавила је директорка те школе Наташа Зечевић:

"После 30 година први пут у образовном систему имамо профил који се бави прерадом нафте и гаса. Иницијатива је потекла од НИС-а и наше Рафинерије. Ми смо то прихватили и радна група наших професора заједно са стручњацима са факултета урадила је наставни план и програм за новог техничара."

У Електротехничкој школи "Никола Тесла" имају шест старих и један нови образовни профил - за електротехничара за термичке и расхладне уређаје.

"Стандардно су нам информационе технологије најзаступљеније и највише ученика се за то интересује", каже  директорте школе Никола Ћурчин. "Прошле године имали смо 120 пријављених ђака за 24 места. Осим тога, ту су и администратори, мултимедији, телекомуникације, процесно управљање, и очекујем веће интересовање него претходних година."

У Гимназији "Урош Предић" уписују по 120 ђака на природно-математички и друштвено-језички смер, што је мало, јер има много више заинтересованих ђака који желе да упишу ову елитну школу, али овде немају довољно простора да би примили више ученика.

"Из Гиманзије излазе ђаци који добијају широко образовање и припремљени су за природне и друштвене факултете, тако да сви који желе што више да науче и који сматрају да ће им то требати у даљем школовању после средње школе доћи ће у Гимназију", каже Зорица Помар, в.д. директорке Гимназије "Урош Предић".

У средњим школама у Ковину и Белој Цркви први пут се отварају и нова одељења за посебно надарене ученике за рачунарство и информатику. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво