Кафа, узбудљива прича о добром укусу

Изложбу Природњачког музеја „Кафа, узбудљива прича о добром укусу", Александре Савић до краја месеца моћи ће да погледају и посетиоци трстеничког Музеја.

Почетак дана без кафе многи не могу ни да замисле. Откривена је у шестом веку у Етиопији, где је првобитно коришћена као храна. У свету се попије око две и по милијарде шољица кафе свакога дана.

„Тешко је рећи ко су најстраственији конзуументи кафе у свету. Чини ми се да мало предњаче скандинавске земље. Швеђани и Норвежани, што је веома интересантно, с обзиром на то да је прапостојбина кафе у Африци, па се преко Азије проширила на Балканско полуострво, касније и Европу", објашњава директорка Музеја Јелена Вукчевић. 

Од 120 описаних врста кафе, међу којима су арабика и робуста најпопуларније, двадесетак је изложено. Ипак, уз праву биљку, шољице из свих крајева света, бројне занимљивости о преради и ритуалима испијања, посетиоцима је најзанимљивија афричка цибетка.

"То је животиња која обожава да једе зрнца кафе. Она та зрнца не преради у потпуности у свом дигестивном тракту већ један део тих зрна избаци несварена. Тако несварена зрна се скупљају и пеку, и од њих се добија најскупља кафа на свету. Кажу да је та кафа - Копи лувак - фантастичног укуса", истиче Јелена Вукчевић. "Једна шољица кошта око 50 евра."

Београд је први у Европи имао кафану у којој је 1521. године служена само кафа. Омиљени напитак који може бити и фаталан ако се попије више од педесет шољица на дан. Турске или српске, свеједно је.

"Израз ‘турска’ код је нас остао зато што је кафа у Србију дошла заједно са Османлијама", каже Јелена Вукчевић. "Иначе, можемо слободно да је зовемо српска јер је спремљена на наш начин."

А од саме припреме, и врсте кафе, кажу заљубљеници у овај напитак, много је важније у каквом га расположењу, и са ким, пијете.

број коментара 0 пошаљи коментар