У Чуругу, највећа фарма органског млека у Европи

Органском ратарском производњом на сопственим њивама и поштовањем строгих норми у производњи млека може се добити сертификован производ. Ако се користе и отпаци за добијање енергије реч је о напредној фарми у околини Жабља, која већ служи као пример добре европске праксе.

Највећа фарма органског млека у Европи налази се у Србији, у бачком селу Чуругu, где се на јединствен начин узгаја око 2.200 говеда.

Годишње се произведе скоро седам милиона литара органског млека које се пласира на нашем тржишту.

На више од 32 хектара, узгајају се товна, млечна грла и јунице, уз заокужен циклус производње, где се стриктно води рачуна о свим фазама производње - од употребе органски произведене сточне хране до ратарских култура и употребе природног ђубрива.

"То подразумева некоришћење пестициде, некоришћење хемијских средстава, некоришћење минералних ђубрива, коришћење фертилајзера, односно ђубрива којима се храни земљише, а не биљке", објашњава  Јован Поповић, са фарма "Глобал Сид" у Чуругу.

У органску фарму "Глобал сид" у Чуругу уложено је више од 22 милиона евра. Основана је пре тринаест година, а осим органске хране и млека процес подразумева и производњу био-енергије.

Сада је отворена још једна енергана која користи метан из стајњака за производњу електичне енергије. Вредност је четири милиона евра, уз 1,2 мегавата снаге која се испоручује Електроприведи Србије.

"Услови су се стекли зато што имамо сопствену базу сировина, чврсти и течни стајњак, кукурузну силажу и остали део органских материја које имамо и које се користе у производњи био-гаса", кажеЗоран Јакшић, руководилац био-енергане.

"И десет до петнаест пута мање фарме могу да имају биогасна постројења и да на тај начин добију нови инпут преко различитих давања како би та пољопривредна производња добила нову вредност, како би то све више имало смисла", истиче Бранислав Недимовић, министер пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије. "Ми ћемо кроз ИПАРД овакве аквизиције за много мање фарме да подржимо."

Јединствена фарма, где се сви отпаци употребљавају за нову производњу у плану има нова улагања и изградњу погона где би се прерађивали оригинални органски млечни и ратарски прехрамбени производи са гео-пореклом намењани извозу.

број коментара 0 пошаљи коментар