У ружичњацима ради половина мештана Липолиста

Липолист код Шапца припрема се за фестивал ружа са милион садница, од чије прозводње у том селу живи двадесетак породица.

После више од шест деценија гајења ружа у Липолисту - нова смена генерација произвођача. Младим Топаловићима и Маринковићима, придружују се и други мештани, однедавно и Горан Мијаиловић, нови председник Удружења, који произведе 30.000 садница годишње.

"Зарада на ружама је неупоредиво сигурнија и већа него на ратарским културама, самим тим што смо из Липолиста, то има одређену тежину", каже Горан Мијаиловић, председник Удружења "Руже Липолиста". "Један хектар ружа је као 40 хектара ратарских култура."

Око 80 одсто производње ружа из Липолиста се извози, највише у Русију. Од укупно две хиљаде становника, пред фестивал, половина ради у ружичњацима, највише у расадницима породице Топаловић која има и свој гарден центар.

"Поента нам је да држимо све без корова, да биљке буду здраве, да све буде чисто, да не буде болести", објашњава Јован Топаловић. "То нам је, иначе, посао који треба да радимо и мимо фестивала."

Током фестивала, када су ружине боје најјаче, у хладу столетних липа, мештани угосте неколико хиљада посетилаца. За најважнији догадјај у календару, село се увелико припрема, јер им спој лепоте, љубави и рада донесе више од пола милиона евра годишње.

У Липолисту се, по речима Милана Маринковића, произведе и прода милион ружа годишње. На домаћем тржишту цена је евро за ружу, у извозу је дупло мање.

Осим изложбе цвећа и обиласка ружичњака, за бројне госте, овде се припрема садржајан уметнички програм, због чега планирају градњу апартмана и већи прилив новца од туризма.

број коментара 0 пошаљи коментар