Изложба о Јовану Стејићу у Крагујевцу

У Галерији Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу отворена је изложба о Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у обновљеној Србији и једном од највећих српских просветитеља прве половине 19. века.

Јован Стејић био је први Србин доктор медицине, који је из Хабзбуршке монархије дошао да ради у обновљену Србију.

Рођен је у Араду, у Румунији, 1803. године, школовао се у Сегедину где је завршио средње образовање, Медицински факултет студирао је у Пешти. Докторирао је 1829. године у Бечу, а одатле долази у Крагујевац и постаје лични лекар кнеза Милоша.

"Наш главни мотив приликом истраживања и реализације ове изложбе био је тај да на неки начин његово име отргнемо од заборава и да укажемо на улогу и значај Јована Стејића у развоју српске државе у првој половини 19. века", каже аутор изложбе Ненад Карамијалковић. 

Лекар, језички реформатор, просветитељ ,један од утемељивача Друштва српске словесности, Јован Стејић је припадао првој генерацији српских интелектуалаца који су сва своја знања уложили у културно просвећивање нашег народа.

"Реконструисали смо живот и дело Јована Стејића који је практично цео век провео радећи у Србији на изградњи модерне државе и унапређењу друштва у коме је живео", истиче Славко Степановић, аутор изложбе.

Изложба о једном о најзнаменитијих Срба 19. века реализована је у сарадњи са Историјским архивом Шумадије и Заводом за заштиту споменика културе у Крагујевцу: приказана су репродукована документа из архива Србије, Румуније, Мађарске и Аустрије.

 

број коментара 0 пошаљи коментар