Купус скупљи од сезонског воћа

Због изузетно ниске прошлогодишње откупне цене, купус је овог пролећа засађен на мање површина у Банату. Повртари који су ипак одлучили да га гаје нису се покајали, јер је млади купус пет пута скупљи него лане.

Произвођачи купуса из Лукиног Села и Мужље коначно су дочекали цену за своје производе која не само да покрива трошкове већ доноси и добар профит.

Имре Сарвак, произвођач купуса из Мужље, каже да је томе погодовала касна зима, али и мања понуда тог поврћа од прошлогодишње.

Пољопривредници све произведене количине купуса предају у "Царску башту" а она их даље дистрибуира широм Србије.

"Месечно откупимо око две стотине тона", каже Тибор Молнар из "Царске баште", "то је неки норматив био до сада. Ове године ћемо изгледа и мало више, зато што је купус сада атрактивна роба. Дистрибуира се у земљи и један део у иностранству."

На пијацама кажу да је цена раног купуса достигла цену јагода и трешања.

"То су малопродајне цене, и накупци морају од нечега да живе. Велепродајна цена вам је ту око педесет до шездесет, значи то је задовољавајуће и од тога ми сада можемо да покријемо вишегодишње губитке, значи сад смо на ивици понора да се ово није догодило ми бисмо сигурно пропали."

А да не би било баш све идеално у овој причи, побринули су се надничари којих готово и нема или долазе из села удаљених и по неколико десетина километара.

"Радника овде из Мужље и Зрењанина нема", истиче Никола Панчић, "сви су отишли у Мађарску и по Европској унији, Немачкој, тако да смо приморани да доводимо људе из околних села па чик и по тридесет, четрдесет километара."

Да ли ће тренутна цена купуса навестии друге повртаре да засаде више овога поврћа, или ћемо и на јесен купус плаћати више од воћа, сазнаћемо за који месец.

 

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар