Покретна библиотека у крушевачким селима

Народна библиотека у Крушевцу, уз помоћ Министарства културе и информисања, градске управе и привредника, основала је посебно одељење: мобилну библиотеку, комби са књигама који обилази истурена одељења основних школа у крушевачком крају.

На радост двадесетак ђака истуреног одељења основне школе "Васа Пелагић" у Глобару, овај комби који они називају "покретна књига", сваких 15 дана долази у њихово село.

Ту је преко хиљаду наслова, све је прилагођено узрасту од првог до четвртог разреда основне школе.

Крушевац је међу првим градовима у Србији добио мобилну библиотеку. Има стрипове, књиге за лектиру, историјске и географске атласе.

"За млађе ђаке има пуно сликовница, доста ствари да виде што немају у својим уџбеницима", каже Стефан Милосављевић, учитељ ОШ "Васа Пелагић" Глобаре. "Важно је да ђаци развијају читалачке способности, да имају већи фонд речи." 

"Покрили смо Глобаре, Мешево, Крвавицу и Шашииловац, затим Oсновну школу ‘Свети Сава’, одељење у Мачковцу и само одељење у Читлуку и школа ‘Драгомир Марковић’, Ломница и Трмчаре", каже Снежана Ненезић, директорка Народне библиотеке у Крушевцу.

Тренутно овај комби има девет стајалишта у Расинском округу, а књиге се мењају на 15 дана, као у матичној библиотеци у Крушевцу.

 

број коментара 0 пошаљи коментар