У Шапцу представљен конкурс ЕУ ПРО за предузетнике

Први град у којем је представљен јавни позив развојног програма ЕУ ПРО намењен предузетницима је Шабац. Јавни позив развојног програма, отворен је до шестог јула, а за ту намену ЕУ определила је 4,5 милиона евра.

Шабац је први град у којем је представљен јавни позив развојног програма ЕУ ПРО намењен предузетницима.За бесповратна средстава могу да конкуришу предузетничке радње, микро и мала предузећа која се баве производњом или пружањем ИТ услуга. 

Она која су основана у последње две године, могу да добију између десет и 20 хиљада евра. А за привреднике који послују дуже од три, а највише пет година, појединчна вредност пројкета износи од 10 до 50 хиљада евра.

Предузећа морају бити већински у домаћем приватном власништву, да имају остварену добит на крају прошле године и измирене све обавезе према држави. Новац се првенствено додељује за набавку опреме. 

 ,,Имам предузеће које се бави прављењем одевних предмета од текстила, конкретно дечија гардероба, моја идеја је када сам чула ЕУ ПРО у Шабац, јесте да унапредим своју производњу, односно да убацим производе које до сада нисмо радили, јако би ми значила помоћ у виду машине,'' каже Марија Милутиновић.

Милош Мирковић, предузетник из Шапца, наводи ,, Уклапамо се у критеријуме, надамо се да ћемо добити та средства, генерално, сваком младом предузећу је то потребно. Бавим се производњом кошница и рамова.''

,,Оно што је важно, не само да ће ова предузећа да запосле људе из своје локалне заједнице, већ да они послују друштвено одговорно. Критеријуми на основу којих ћемо процењивати предлоге пројекта укључује и те аспекте, да ли запошљавају жене, да ли запошљавају мањине,'' објашњаваОливера Костић, менаджерка сектора за мала и средња предузећа ЕУ ПРО.

Јавни позив развојног програма, отворен је до шестог јула, а за ту намену ЕУ определила је 4,5 милиона евра.

Пројекат се спроводи у 99 градова и општина, а у наредне две седмице биће представљен у још 9 градова.

број коментара 0 пошаљи коментар