Сокобања - прва општина у Србији са системом за примарну селекцију отпада

У Сокобањи, која је 1992. године проглашена за прву еколошку општину у тадашњој Југославији, размишљају како да привуку што више туриста, а истовремено очувају животну средину. У граду зато постављају контејнере и канте за селекцију отпада.

Сокобања је постала прво место у Србији који има комплетан систем за примарну селекцију и одлагање амбалажног отпада, захваљујући локалној самоуправи, ЈКП "Напредак" и "Секопаку".

У оквиру пројекта "Вашу амбалажу у рециклажу" обезбеђено је 350 видно обележених контејнера различитих боја за сакупљање пет-амбалаже, папира и стакла као и 4.000 канти за сакупљање амбалажног отпада за свако домаћинство на територији Сокобање. 

Према најновијим подацима у нашој земљи се сакупи и пошаље на рециклажу 55 одсто амбалажног отпада.

"Сокобања, прва еколошка општина проглашена Декларацијом из 1992. године, мора уложити знатно веће напоре како би оправдала ову титулу. Чињеница да је ово најстарија српска бања, по многима најлепша, где је развој здравственог туризма заснован на природним факторима, нас обавезује на ефикасну заштиту и очување природних ресурса. Развој туристичке делатности у великој мери зависи од природних фактора који чине окосницу здравственог туризма", рекао је Исидор Крстић, председник Општине Сокобања.

У "Секопаку", који је лидер у управљању амбалажним отпадом, имају за циљ да се овакав систем примарне селекције успостави у свим градовима у Србији.

"Наше стратешко опредељење је да у сарадњи са локалним самоуправама, односно комуналним предузећима, заједнички развијамо системе прикупљања амбалажног отпада. Наш циљ је да у наредном периоду буде покривена цела земља", рекла је Виолета Белановић Кокир, директорка Секопака.

Из општине Сокобања апеловали су на све грађане да се активирају и дају свој допринос како би сви заједно сачували природну лепоту краљице бањског туризма.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 06. јун 2018, 16:20)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Organiziranim sakupljanje,razvrstavanjem otpada i redovitim čišćenjem,a posebno ponašanjem svakog gradjana da se ne baca i ne ostavlja otpad na javnim mjestima učinite ćete vašu banju još privlačnijom