Пирот и Неготин, прошлогодишњи шампиони развоја

НАЛЕД и РТС су, уз покровитељство Министарства државне управе и локалне самоуправе, покренули су други конкурс за избор најбољих локалних самоуправа у пет категорија. На прошлом конкурсу, међу "Шампионима развоја" били су Пирот и Неготин.

Много тога се променило од 2002. године, када је Пирот од тадашњег премијера Зорана Ђинђића добио карактеристику коју је добро запамтио.

"Када је видео амбијент у Пироту, број пројеката који су према Републици послати, уопште читаву атмосферу овде, Пирот је назвао проклетом авлијом", сећа се градоначелник Владан Васић.

Пирот је за деценију и по, успео да се развије у модеран град, са новом инфраструктуром, индустријском зоном, међу најбољим зонама у свету, ефикасном администрацијом и богатом туристичком понудом. То га је, на прошлом конкурсу НАЛЕД-а, сврстало међу шампионе развоја.

"Осим тога, што је локална самоуправа изузетно напорно радила, имали смо позитивне околности да је почео да се гради Коридор 10 према нашем крају", истиче Васић. "Имали смо изузетну сарадњу и стратешку одлуку Мишлена да дуплира своју производњу. Дакле, једна велика инвестиција од 250 милиона евра се догодила."

Општина Неготин је такође била награђена. Велики број пројеката је реализован, а што је најважније подигнут је квалитет живота Неготинаца.

"Надам се да ћемо и у будућности са НАЛЕД-ом имати квалитетну сарадњу, како би стигли до коначног резултата, а то је да наша општина имплементира што је могуће више знања, које ћемо кроз те пројекте добити и наравно да привучемо што више инвеситора", каже Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

У НАЛЕД-у кажу да је циљ конкурса да локалне самоуправе гледају једна од друге и да преузимају добра решења.

Фокус је на подршци постојећој привреди, привлачењу инвестиција, на промоцији добрих решења у култури и туризму, где такође општине могу да издвоје нешто по чему су јединствени, објашњава Иван Радак из НАЛЕД-а:

"Такође желимо да промовишемо добре сервисе за грађане и ефикасну локалну администрацију."

За све локалне самоуправе је важно да њихова пројектна решења буду примењива, да бенефит буде већи од трошкова и да пројекти буду креативни. Пројекти који су победили на првом конкурсу живе и дан-данас, а многи од њих су и унапређени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво