Књиге солидарности стигле у Јовац

У оквиру програмске акције РТС-а "Књига солидарности" од 1972. године прикупљено је и поклоњено библиотекама и књижницама више од три милиона књига, као и школски прибор, техничка помагала и спортски реквизити. Хиљаду књига на поклон стигло је и у Јовац код Ћуприје где се формира библиотека при Дому културе.

Колико радости и осмеха може да измами нова књига. Тек што су кутије отворене, већина малишана већ је пронашла шта ће читати.

Неко воли духове и бајке, неко стрипове, а шестогодишња Лена - иако још не зна сва слова - за дародавце из Београда се припремила и научила неке стихове.

За четири и по деценије, колико "Књига солидарности" траје, отворено је 37 књижара у земљама Европе и основано и допуњено 1.300 библиотека у градским и сеоским срединама у Србији.

"У Србији има толико лепих места, толико лепих и драгих средина", каже Михаило Шћепановић, уредник "Књиге солидарности". "Оно што ме посебно радује, тамо где походи Књига солидарности углавном деца не знају за термин вршњачко насиље, то, су лепа, паметна и васпитана деца жељна много тога."

Јовац за сада нема библиотеку, али ће се залгањем неколицине мештана она отворити у Дому културе.

"Велики број наших мештана није у могућности да посећује библиотеке у граду због материјалних недостатака, неки због недостатака времена, слабих аутобуских линија", каже Јелена Јанковић, професорка књижевности. "Самим тим наша библиотека ће им изаћи у сусрет, тако што ће им изнајмити књиге али ће око ње бити формиран читав културни живот села."

"Књига солидарности" испунила је своју мисију. Сада су на потезу они који могу да помогну да се направе полице како би простор намењен за библиотеку био потпун.

број коментара 0 пошаљи коментар