Нова шанса за социјалну инклузију осуђеника у Панчеву

Осуђеници у Панчеву прошли су обуку за сушење воћа и поврћа у оквиру пројекта "Нова шанса за социјалну инклузију осуђеника" која би требало да им повећа шансе за запослење по изласку из затвора. Прекограничну сарадњу остварили су Казнено-поправни заводи у Панчеву и Темишвару.

На затворској економији у Панчеву постављена је модерно опремљена радионица за сушење и паковање воћа, поврћа и зачинског биља, купљена преко пројекта који финансира Европска Унија.

Двадесет осуђеника прошло је обуку која треба да им обезбеди веће шансе за запослење или заснивање сопственог бизниса. Они су прошли теоријску и практичну обуку.

Игор Живојиновић каже да је научио цео процес обраде воћа и поврћа - од прања и сечења, до сушења: "За сад смо радили лук и јабуке."

"Добро је да људи у затвору промене начин размишљања, да имају могућност за нешто ново", сматра Горан Михајловић. "Треба да буде више оваквих пројеката."

Горан Роксић покушаће да уз помоћ подстицајних средстава државе да купи мању машину за сушење: "Кошта 2000 евра, да нешто покушам легално да радим по изласку из затвора."

Пројекат у којем је учествовао и затвор у Темишвару трајао је дуже од годину дана.

У почетку је то био тежак пројекат, истиче Каталин Олару, менаџер пројекта из Румуније, јер ништа нисмо знали о сушењу воћа и поврћа, и ми смо то научили да радимо. Све је добро протекло и ускоро ће бити завршна конференција у Темишвару."

¤WА5 3484 :Дејан Бакић,управник КПЗ у Панчеву „Види се поред економије нови Казнено-поправни завод који је завршен и сва ова опрема и даља обука спроводиће се са новим осуђеницима."

Офф: Набављена опрема је вредна преко 200 хиљада евра, омогућава заокружен процес обраде, а купљена је од домаћих произвођача.

број коментара 0 пошаљи коментар