Дани математике у дворишту панчевачке Електротехничке школе

У дворишту Средње електротехничке школе "Никола Тесла" у Панчеву ученици и професори по 4. пут организују "Дане математике" за основце и предшколце, како би им приближили тај предмет и показали да математика не мора бити баук.

Школско двориште ђаци Електротехничке школе претворили су у експериментални полигон, у жељи да основцима и предшколцима на једноставан и забаван начин приближе природне науке. Важно је, кажу, да се на време ослободе страха, јер математика може да се учи и кроз игру.

Најмлађи посетиоци су деца предшколског узраста која воле математику, некима је тешко рачунање са заградама, а неке то посебно забавља.

На такмичењу Удружења младих математичара Србије ученици Електротехничке школе "Никола Тесла" за макету покретног светлећег моста освојили су прву, а за пешачки мост другу награду. Веома су поносни због тога, јер су успели теоријско знање да преточе у практични рад, истиче професорка математике Данка Мириловић:

"Када смо добили тему пројекта - мост - осмислили смо да то буде мост на којем ће ђаци применити своја знања из математике, основа електронике, програмирања софтверскиим мултимедијалним алатима. На овом пројекту ученици су применили све оно што су у научилисредњој школи."

Оваквим акцијама овде желе да помогну и неодлучним ђацима који завршавају осми разред, а још не знају коју ће средњу школу да упишу.

"Математика је основа за све техничке науке и она је посебна, јер без ње и алгоритамског начина размишљања нема ни технике", наглашава Никола Ћурчин, директор Средње електротехничке школе "Никола Тесла". "Деца која се у свему томе пронађу и која то воле - уписаће нашу школу."

Из "Теслиног" дворишта деца су отишла задовољна, јер су им старији другари и професори објаснили да сваки проблем има и своје решење и да ће уз мало труда и вежбања и најтежи математички задатак успети да реше.

број коментара 0 пошаљи коментар