У Пироту никад мање првака

Пад наталитета у пиротском крају одражава се и на број ученика. Основне школе ће ове године уписати најмањи број првака у последњих неколико деценија. Све четири школе наредне школске године имаће само 390 првака - шездесетак мање него лане.

Најмлађа основна школа у Пироту „Душан Радовић", саграђена у индустријској четврти пре 54 године, некада је попут других образовних установа имала и по 6 одељења првог разреда. Ове јесени у клупама седети три пута мање ђака.

"Основна школа ‘Душан Радовић’ ће ове школске године уписати два одељења" каже директорка школе Наташа Бранковић. "Једноставно нема више деце у селима, тако да је и опстанак истурених одељења такође под знаком питања." 

Све основне школе сарађују са предшколском установом, организују радионице и презентације, како би представили свој рад родитељима и будућим првацима.

"За сада се уписало у нашу школу негде осамдесетак првака, рачунамо да ће можда бити још њих десетак. Међутим,то ће стварно бити најмањи број у историји школства у пиротском округу", тврди Марјан Ранчић, директор ОШ "Свети Сава" у Пироту.

Неколико одељења првака мање у Пироту имаће за последицу и појаву технолошких вишкова, међу наставним мкадром. У просветној инспекцији кажу да ће овај проблем бити решаван у току лета.

"Када буде по колективном уговору за образовање извршено бодовање, видећемо колико ће и ко ће од наставника бити технолошки вишак. А после тога, прећи ће се на - да тако кажем попуњавање норми ,тј проналажење радних места за оне који остану технолошки вишак", каже Душан Спасић, градски просветни инспектор.

Уобичајена је пракса да ђаци похађају најближу школу,али родитељи имају право избора - без обзира на место становања. Управо због миграције из приградских насеља, школе које се налазе у центру Пирота имаће и ове године већи број ученика у односу на оне у другим деловима града.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво