У Пироту никад мање првака

Пад наталитета у пиротском крају одражава се и на број ученика. Основне школе ће ове године уписати најмањи број првака у последњих неколико деценија. Све четири школе наредне школске године имаће само 390 првака - шездесетак мање него лане.

Најмлађа основна школа у Пироту „Душан Радовић", саграђена у индустријској четврти пре 54 године, некада је попут других образовних установа имала и по 6 одељења првог разреда. Ове јесени у клупама седети три пута мање ђака.

"Основна школа ‘Душан Радовић’ ће ове школске године уписати два одељења" каже директорка школе Наташа Бранковић. "Једноставно нема више деце у селима, тако да је и опстанак истурених одељења такође под знаком питања." 

Све основне школе сарађују са предшколском установом, организују радионице и презентације, како би представили свој рад родитељима и будућим првацима.

"За сада се уписало у нашу школу негде осамдесетак првака, рачунамо да ће можда бити још њих десетак. Међутим,то ће стварно бити најмањи број у историји школства у пиротском округу", тврди Марјан Ранчић, директор ОШ "Свети Сава" у Пироту.

Неколико одељења првака мање у Пироту имаће за последицу и појаву технолошких вишкова, међу наставним мкадром. У просветној инспекцији кажу да ће овај проблем бити решаван у току лета.

"Када буде по колективном уговору за образовање извршено бодовање, видећемо колико ће и ко ће од наставника бити технолошки вишак. А после тога, прећи ће се на - да тако кажем попуњавање норми ,тј проналажење радних места за оне који остану технолошки вишак", каже Душан Спасић, градски просветни инспектор.

Уобичајена је пракса да ђаци похађају најближу школу,али родитељи имају право избора - без обзира на место становања. Управо због миграције из приградских насеља, школе које се налазе у центру Пирота имаће и ове године већи број ученика у односу на оне у другим деловима града.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 01. јун 2018, 22:22)
anonymous [нерегистровани]

Vuk Karadzic

Svaki sugradjanin zelenih korena (Staroplaninsko - Visocki) ima kompleks da mu dete ide u vrtic Lane i u skolu Vuk Karadzic.Otud ta situacija u skoli Dusko Radovic.