Лесковац - град са највише жртава савезничког бомбардовања

О најтрагичнијем дану у новијој историји Лесковца - савезничком бомбардовању 6. септембра 1944. године, годинама се ћутало. И после седамдесет година, много је недоумица о политичкој позадини, жртвама и намерама савезника.

Шестог септембра 1944, у 12 сати и 18 минута, 28 тешких бомбардера 15. Америчке ваздухопловне флоте за Балкан у пратњи двадесет ловаца за два сата  су, са 69 тона бомби, променили живот и ток Лесковца.

У савезничком бомбардовању убијено је две хиљаде људи, центар града претворен је у пепео, један од најразвијенијих градова је нестао. 

"Циљ бомбардовања је био уништење непријатељских снага у Лесковцу које су бројале 20.000 људи, ту се мисли на 15.000 Бугара и 5.000 Немаца - потпуно је лажна прича, јер у Лесковцу нити је било Бугара нити је било Немаца", тврди историчар Верољуб Трајковић.

Пола века овај дан је био обавијен ћутањем и немом тишином. Проговорили су историчари Верољуб Трајковић и Момчило Павловић, на захтев сведока коме мир нису дале родитељске сени.

И две деценије касније све је пуно контроверзи. Филм "Ретвик" је покушај да се одговори на питање зашто.

"Архива америчких ваздухопловних снага је отворена док архива ваздухопловних снага за балканско ратиште, балканске ваздухопловне снаге није отворена тако да постоји још доста недоумица и још доста неразјашњених питања у вези тог догађаја", каже сценариста филма Драган Марковић.

"Нама је некако било најважније из простог разлога што је Лесковац најтрагичније прошао јер је погинуло највише цивила у том савезничком бомбардовању од свих градова са подручја Србије и Црне Горе", објашњава редитељ Велимир Стојановић.

Циљ редитеља је да се објективно сагледа догађај. Чињеница је да су само неколико дана после бомбардовања, одлуком краља Петра уз велики притисак Британаца, четничке снаге стављене под Титову команду.

У савезничким бомбардовањима широм земље страдало је, кажу историчари 10.000 људи. Лесковац је један од ретких градова са обележјем: спомен-чесма као опомена и завет да се прича.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво