Лесковац - град са највише жртава савезничког бомбардовања

О најтрагичнијем дану у новијој историји Лесковца - савезничком бомбардовању 6. септембра 1944. године, годинама се ћутало. И после седамдесет година, много је недоумица о политичкој позадини, жртвама и намерама савезника.

Шестог септембра 1944, у 12 сати и 18 минута, 28 тешких бомбардера 15. Америчке ваздухопловне флоте за Балкан у пратњи двадесет ловаца за два сата  су, са 69 тона бомби, променили живот и ток Лесковца.

У савезничком бомбардовању убијено је две хиљаде људи, центар града претворен је у пепео, један од најразвијенијих градова је нестао. 

"Циљ бомбардовања је био уништење непријатељских снага у Лесковцу које су бројале 20.000 људи, ту се мисли на 15.000 Бугара и 5.000 Немаца - потпуно је лажна прича, јер у Лесковцу нити је било Бугара нити је било Немаца", тврди историчар Верољуб Трајковић.

Пола века овај дан је био обавијен ћутањем и немом тишином. Проговорили су историчари Верољуб Трајковић и Момчило Павловић, на захтев сведока коме мир нису дале родитељске сени.

И две деценије касније све је пуно контроверзи. Филм "Ретвик" је покушај да се одговори на питање зашто.

"Архива америчких ваздухопловних снага је отворена док архива ваздухопловних снага за балканско ратиште, балканске ваздухопловне снаге није отворена тако да постоји још доста недоумица и још доста неразјашњених питања у вези тог догађаја", каже сценариста филма Драган Марковић.

"Нама је некако било најважније из простог разлога што је Лесковац најтрагичније прошао јер је погинуло највише цивила у том савезничком бомбардовању од свих градова са подручја Србије и Црне Горе", објашњава редитељ Велимир Стојановић.

Циљ редитеља је да се објективно сагледа догађај. Чињеница је да су само неколико дана после бомбардовања, одлуком краља Петра уз велики притисак Британаца, четничке снаге стављене под Титову команду.

У савезничким бомбардовањима широм земље страдало је, кажу историчари 10.000 људи. Лесковац је један од ретких градова са обележјем: спомен-чесма као опомена и завет да се прича.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 30. мај 2018, 16:46)
anonymous [нерегистровани]

Leskovac je bio zrtva borbe za vlast

Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji je u Srbiji prikazivan iz ugla onih koji su pobedili u borbi za vlast tokom tog rata a to je Tito i partija. Ostala je i dalje nepoznanica kako je jedan, do tada anoniman covek, uspeo u tome. Kada se pogleda delovanje Britanije i Cercila koji su falsifikovali izvestaje o stanju na terenu favorizujuci Tita i koji su na kraju naterali Kralja Petra da preda vlast preteci mu da ce ga optuziti za zlocine koje su navodno cinili JVuO onda je jasnije koja je pozadina i bombardovanja Leskovca.