Сећање на Варваринце које су усмртили НАТО бомбардери

На дан Свете Тројице, пре 19 година, неколико минута после 13 часова, НАТО бомбардери срушили су у првом налету мост преко Велике Мораве и усмртили троје људи. Вратили су се после пет минута, када су многи пружали помоћ повређенима. Тада је погинуло још седморо Варваринаца а више десетина је рањено.

Као и сваке године, на месту највеће трагедије у дугој историји варошице на левој обали Велике Мораве, одата је почаст страдалима, са јасном поруком да се нешто слично никада и никоме не понови. Време за оне који су изгубили своје најмилије није учинило да сећања избледе.

"Мени је погинуо отац, свештеник Миливоје Ћирић", каже Верица Ћирић."Био је исто овако леп дан и, шта да вам кажем, дошла је сила јача од нас."

НАТО бомбардери су, у размаку од само 5 минута, два пута су гранатирали мост у чијој је непосредној близини било више стотина људи. Најмлађа жртва је била талентована ученица Математичке гимназије Сања Миленковић.

"Туга на срцу остаје до гроба и никада не може да се заборави", каже Марица Ранђеловић. "Изгубила сам унуку Сању у 15 и по година, само што се расцветао цвет у њој."

Мештани Варварина, уз помоћ држављана Немачке, покретали су судске процесе пред медјународним судовима за овај злочин, али нису успели да их добију.

Кривци нису одговарали, истиче Војкан Павић, председник Општине Варварин. "Успели смо уз помоћ наших људи да подигнемо нови мост 1999, али осмех нисмо могли да вратимо нашој деци која су изгинула у том насилничком бомбардовању."

Помен жртвама одржан је крај спомен-обележја на које су бројне генерације, родбина и пријатељи положили цвеће, док је са новог моста симболично у Мораву спуштен венац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво