Епархија жичка против статуе бога Перуна у Врњачкој Бањи

Јавност и званичне државне и верске институције у Врњачкој Бањи подељене су у вези с предлогом да се на новом кружном току у близини бањског парка постави статуа старословенског бога Перуна. Тој идеји оштро се супротставила Епархија жичка, која је у свом званичном саопштењу истакла да је непримерено да се у Врњачкој Бањи, свега неколико стотина метара од новог православног храма, постави спомен-обележје паганском божанству.

Идеја да се постави статуа бога Перуна потекла је од инвеститора који гради нови хотел у Врњачкој Бањи. У току јавне расправе реаговали су локални свештеници, који сматрају да православне хришћане и већинско становништво у Врњачкој Бањи вређа и сама помисао на то да се слави и велича један пагански бог. Епархија жичка је мишљења да је много примереније поставити споменик који је у духу православља.

"Зашто ми данас не бисмо посетиоцима Врњачке Бање нудили нешто из своје историје, из свог идентитета што би они могли да понесу. И, на крају, тако је у свим европским великим градовима где човек који дође, нешто ново понесе и не негира туђи идентитет, већ га поштује. Мислим да би и у овом случају требало тако размишљати", сматра протонамесник Епархије жичке Александар Јевтић.

У предлогу који је достављен општини наведено је и то да би инвеститор сносио и све трошкове око уређења кружног тока и постављања статуе.

Споменик старословенском богу Перуну, према предлогу и замисли донатора, био би постављен насред раскрснице где се неколико врњачких улица укршта са алејом Гаврила Принципа и где ће бити грађен кружни ток.

Локална самоуправа неће донети одлуку без законске процедуре и расправе у локалном парламенту.

"Ја сам добио информацију да је на јавној расправи Српска православна црква, односно њени представници, уложила су једну врсту амандмана да су противни да се статуа бога Перуна постави на кружном току. Наравно, с друге стране постоје опречна мишљења, али не бисмо ми од тога правили дебату. Ми ћемо урадити оно што је исправно и што је прихватљиво и што ће бити на добробит грађана Врњачке Бање", каже председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Рок за почетак изградње новог кружног тока у Врњачкој Бањи померен је за крај туристичке сезоне, тако да ће одборници у Скупштини општине о том предлогу морати да се изјасне и пре летње паузе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи