Епархија жичка против статуе бога Перуна у Врњачкој Бањи

Јавност и званичне државне и верске институције у Врњачкој Бањи подељене су у вези с предлогом да се на новом кружном току у близини бањског парка постави статуа старословенског бога Перуна. Тој идеји оштро се супротставила Епархија жичка, која је у свом званичном саопштењу истакла да је непримерено да се у Врњачкој Бањи, свега неколико стотина метара од новог православног храма, постави спомен-обележје паганском божанству.

Идеја да се постави статуа бога Перуна потекла је од инвеститора који гради нови хотел у Врњачкој Бањи. У току јавне расправе реаговали су локални свештеници, који сматрају да православне хришћане и већинско становништво у Врњачкој Бањи вређа и сама помисао на то да се слави и велича један пагански бог. Епархија жичка је мишљења да је много примереније поставити споменик који је у духу православља.

"Зашто ми данас не бисмо посетиоцима Врњачке Бање нудили нешто из своје историје, из свог идентитета што би они могли да понесу. И, на крају, тако је у свим европским великим градовима где човек који дође, нешто ново понесе и не негира туђи идентитет, већ га поштује. Мислим да би и у овом случају требало тако размишљати", сматра протонамесник Епархије жичке Александар Јевтић.

У предлогу који је достављен општини наведено је и то да би инвеститор сносио и све трошкове око уређења кружног тока и постављања статуе.

Споменик старословенском богу Перуну, према предлогу и замисли донатора, био би постављен насред раскрснице где се неколико врњачких улица укршта са алејом Гаврила Принципа и где ће бити грађен кружни ток.

Локална самоуправа неће донети одлуку без законске процедуре и расправе у локалном парламенту.

"Ја сам добио информацију да је на јавној расправи Српска православна црква, односно њени представници, уложила су једну врсту амандмана да су противни да се статуа бога Перуна постави на кружном току. Наравно, с друге стране постоје опречна мишљења, али не бисмо ми од тога правили дебату. Ми ћемо урадити оно што је исправно и што је прихватљиво и што ће бити на добробит грађана Врњачке Бање", каже председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Рок за почетак изградње новог кружног тока у Врњачкој Бањи померен је за крај туристичке сезоне, тако да ће одборници у Скупштини општине о том предлогу морати да се изјасне и пре летње паузе.

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 05. јун 2018, 14:06)
Апсолвент Кубни [нерегистровани]

за споменик

Пре прихватања хришћанства, наши преци су веровали у нешто друго, али су исто били Срби. То су наши преци. Не видим разлог зашто се не би подигао овај споменик. Дижу се у Србији храмови и верски објекти и несрпских религија (нпр. будистички и др), па што би био проблем некоме да се подигне нешто што је део наше древне традиције и историје, споменик старом српском богу.

(четвртак, 31. мај 2018, 12:15)
Sonja [нерегистровани]

Grčka

Koliko znam i Grci su veliki vernici i pravoslavci ali se nisu odrekli antičkih bogova. Koliko lokaliteta, muzeja a da ne govorim o hotelima koji se zovu "Afrodita", "Posejdon"...Dokle ćemo sami sebi biti najveći neprijatelji.

(среда, 30. мај 2018, 17:10)
Bog Perun [нерегистровани]

Perun

Nije paganizam već naš koren
I pogrešno je tumačen je da je to vreme bilo mnogoboštvo. U to davno vreme je takođe vladalo sveto trojstvo,nek se malo raspitaju braća iz eparhije

(среда, 30. мај 2018, 16:03)
anonymous [нерегистровани]

Crkva...

Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznavala mogućnost da postoje i Srbi islamske veroispovesti i Srbi rimokatolici i eto šta sve danas imamo. Srbija, Srbi i srpstvo stariji su od crkve. Svi narodi se ponose svojom mitologijom samo smo mi uvek nešto najpametniji.

(среда, 30. мај 2018, 15:53)
anonymous [нерегистровани]

Srbija je sekularna drzava

Prema tome, neka crkva, kao i svaki drugi gradjanin ove zemlje, ima svoje mišljenje, ali to mišljenje ne sme i ne može da gura svima. U ovoj državi ima i drugih slovenskih i neslovenskih nacija, i ateista. Crkva hoće da se odreknemo svoje istorije pre hrišćanstva?? Zašto?

(среда, 30. мај 2018, 13:51)
anonymous [нерегистровани]

...

Perun je slavevenska verzija Jupiera ili Zevsa... u Berlin je fontena sa Neptunovim izvorom, Nemci privlace turista na taj trg, mada su hriscani. Evangelisti/katolici itd. Zasto Srbije nebi mogla da to uradi sa Perunom?

(среда, 30. мај 2018, 13:48)
sLAVisa [нерегистровани]

Srpski identitet

Nasi preci su stari sloveni, tako da pored hriscanske mi imamo itekako i staroslovensku ili, kako je poneki ponizno nazivaju, pagansku tradiciju. Mnogo obicaja kojih se i dan danas drzimo su iz prehriscanske ere. Budimo ponosni na nasu istoriju i nas identitet. Svarog, Perun, Triglav, Vesna, Morena itd. po mom misljenju nesmiju nikako past u zaborav iako je jasno da je Srbija pravoslavna zemlja. Pored mnogo pravoslavnih bogomolja smatram da ova statua od Peruna nebi trebala nikoga teretit.

Pozdrav

(среда, 30. мај 2018, 13:29)
anonymous [нерегистровани]

Perun

Zasto crkvi smeta Perun, ne razumem. Perun je deo nase istorije kao i pravoslavlje i jedno i drugo bismo trebali da postujemo.

(среда, 30. мај 2018, 13:26)
Perun [нерегистровани]

Agh

Srbija nije pravoslavna zemlja, nego sekularna.

(среда, 30. мај 2018, 13:01)
Милош [нерегистровани]

Стоп паганству!

Нема места овом у Србији у којој живи већински православни народ српски! Стоп стоп стоп! Moже у историјским књигама, наравно, а на трговима наши дивни хероји и светитељи!