Ускоро санација криве куле на варошком бедему Смедеревске тврђаве

Министарство културе и информисања одобрило je 17 милиона динара за прву фазу санације и стабилизације "куле 11" на Варошком бедему Смедеревске тврђаве. Кула висока 25 метара и тешка више од 5 тона, оштећена је у савезничком бомбардовању 1945. и нагнута ка граду.

Кула 11, како је називају, страдала је највише на крају Другог светског рата, у савезничком бомбардовању, када је погођена са јужне стране у темељном делу.

Од тада, готово седам и по деценија стоји нагнута ка граду без опасности од пада, али обрушавања могу представљати опасност за посетиоце и пролазнике. Радови који предстоје на кули неће бити видљиви, али гарантују њену стабилизацију.

"Упумпавање малтерних смеса под великим притиском у бушотине које се испод темеља куле буше и када се та инјекциона маса буде повезала са околним материјалом створиће се нека врста вештачке стене на којој ће онда та кула дуги низ деценија стајати стабилно", објаснио је Дејан Радовановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе.

У другој фази радова обновиће се надземни део куле, уз очување аутентичне приче, јер ће и по обнови остати нагнута.

"Сви ће бити вероватно запитани, зашто, како, када се то десило", истиче Радовановић, "тако да је то још једна од прича - уосталом, Италија је од Пизе и од њиховог кривог торња направила туристичку атракцију која је позната свуда у свету, зашто не бисмо и ми?"

Варошки бедем је највише оштећен током бурне историје, на њему је било десет кула. Данас је видљиво девет, на месту десете је садашњи улаз у тврђаву. За комплетну обнову потребноје  много новца и стрпљења а онда ће утврђени град, који годишње посети око педесет хиљада туриста, добити потпуно нове обрисе.

"Већ смо у рангу посећених дестинација", наглашава Горан Јовшић, в. д. директора ЈП "Тврђава", "очекујем да то скочи више пута када се заврше куле и када Тврђава добије сјај какав заслужује."

Радови на првој кули у низу Варошког бедема почеће у јулу или августу, када се заврши тендер за извођача.

број коментара 0 пошаљи коментар