Прва слава Светих Сурдуличких мученика

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прошле године прогласио је Сурдуличке мученике - страдале у Првом светском рату - свецима. Прве слава обележена је и изложбом Архива Српске православне цркве.

У цркви Светог Ђорђа и спомен-костурници налазе се мошти Сурдуличких мученика. На зиду између цркве и костурнице постављен је део изложбе о страдању Срба у Првом светском рату на територији Сурдулице. Фотографије, извештаји, факсимили аутентичних докумената чувају сећања, изложена је и мапа 25 логорa.

"Истраживања су вршена на основу података из Бугарске, на основу мапа и карата које су правили бугарски војници, а истраживања логора су вршена на основу извештаја оних који су те интернације преживели", каже Милош Матијевић из Архива Српске Православне цркве.

"Надамо се да је ово само почетаки будућих истраживања које ће се даље фактографски темељити и коренити." најављује др Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне цркве.

Страдали су свештеници, трговци, учитељи, чиновници, међу више хиљада убијених са ових простора било је и жена и деце. У историјским документима спомен-костурницу називају "Новом Ћеле кулом". Архивистичко-документарна изложба је и у центру Сурдулице.

"Подсећају и призивају да размислимо о појмовима хришћанских вредности, слободе и наравно жртве", каже Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама Министарства правде.

Епархија врањска и општина Сурдулица обележавају прву славу новопроглашених светитеља Светих Сурдуличких мученика, у порти цркве Светог Георгија, крај костурнице која је подигнута пре 94 године, а обновљена 2010. на данашњи дан.

 

 

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 30. мај 2018, 11:55)
FORum LIvii [нерегистровани]

predlog

Bilo bi veoma zanimljivo uraditi ispitivanje znanja mladih u Beogradu iz Istorije.
Koliko su obavesteni o Surdulickim mucenicima , Toplickom ustanku , Cegru , Tanasku Rajicu i Cele kuli, Niskom logoru Crveni krst i stratistu Bubanj, .....