Ко ће возити Нишлије

Град Ниш ће по хитном поступку расписати тендер за новог превозника на три аутобуске линије од 1. јула. Иако кажу да је то још раније планирано, разлог би могли да буду све учесталији проблеми у превозу путника.

Неисправни аутобус који је пре два месеца слетео са пута на линији 7, када је повређено деветоро путника, чини се, био је кап која је прелила чашу. На тендеру ће зато, по хитном поступку, бити изабран превозник на три линије на којима су возили аутобуси Дирекције за јавни саобраћај.

"То су аутобуси који су били са прилично великом километражом, многи од њих су прешли милион километара", наводи Игор Војиновић, градски већник. "Једноставно не постоји економска рачуница за даље улагање у њих, јер су средства велика."

Нишлије су само делимично задовољне градским превозом. Неки од њих кажу да би на одређеним линијама требало да иду чешће, да имају климу, има и оних који су задовољни.

У граду кажу и да превозник "Ћурдић" не поштује уговоре и вози старијим аутобусима.

"Он је део свог возног парка повукао у Београд, искористио је тај наш партнерски однос, ми смо наложили да то врати", истиче Саша Петронијевић, директор Дирекције за јавни превоз. "Тренутно им умањујемо приход по километру за таква возила којима обавља превоз."

Из фирме "Ћурдић" рекли су нам телефоном да је главни проблем у томе што им град дугује више од четрдесет милиона динара.

Да сви аутобуси буду нови, климатизовани и нископодни, град би могао да обезбеди условима већ на тенедеру следеће године. Претходни тендер је био највећи у новијој историји Ниша и износио је шест милијарди динара. 

број коментара 0 пошаљи коментар