О популизму као естетском стилу у крагујевачкој библиотеци

У библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу одржана је трибина под називом "Од популизма до активизма - уметничке и медијске праксе" у организацији Факултета драмских уметности из Београда и Издавачке куће Клио, у оквиру пројекта "Популизам и медији".

На трибини се говорило о популизму као "естетском стилу": Ко одлучује у архитектури града, фонтанама, светлосним декорацијама, споменицима и њиховој естетици, а ко они који су ту да својим звањем покрију популистичке одлуке.

"Секундарна држава користи се свиме чиме може да се користи, мислећи да тиме може да буде популарна или лепо прихваћена у нашој јавности" рекла је Милена Драгићевић Шешић, професорка Универзитета уметности у Београду

Шта је популизам то није сасвим сигурно, али се светска политичка пракса све више одвија по његовим правилима. То је колективно мишљење, често екстремно.

Феномен популизма у савременој политичкој комуникацији заокупља пажњу великог броја истраживача у свету, док је  активизам индивидуалан, ангажовање појединца у заштити јавног интереса.

Активизам је и културни чин пре свега, посебан облик образовања, сматра Зоран Хамовић, главни уредник Издавачке куће Клио:

"Морамо и даље да ценимо нијансе, да ценимо различитост, да волимо и поштујемо друго и другачије, јер ако то укинемо ако тај простор укинемо онда ћемо имати једнобразност, црно-белу слику."

Институт за позориште, филм, радио и телевизију Факултета драмских уметности у Београду, и на конференцији одржаној октобра 2017, и кроз серију разговора одржаних у Нишу, Новом Саду, Новом Пазару и у Крагујевцу, пришао је феномену популизма  као културолошком и као медијском феномену, с посебним акцентом на употребе нових медија а  говорили су Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију и активисткиња , Бранислав Димитријевић, историчар уметности ,Владимир Пауновић, докторанд Менаџмента културе и медија Факултета драмских уметности
Универзитета уметности у Београду
Као део пројекта "Популизам и медији: трибину организује Факултет драмских уметности у сарадњи са Издавачком кућом "Цлио" из Београда и Медија центром Војводине, уз подршку Фондације за отворено друштво Србија и Мисије ОЕБС-а у Србији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво