Штафета младости, сећање дуго више од четири деценије

Дан младости, обележавао се од 1945. до 1988. године у Социјалистичкој Федеретивној Републици Југославији. Штафета младости, симбол тог празника, преношена је по целој земљи, из руке у руку, да би после месец и по дана, била предата председнику Титу на његов рођендан. Част да носи штафету имао је и Миливоје Маричић из Селевца.

Стадион и на њему око 50 хиљада људи, чувени слет омладинаца, и још чувеније степенице које је требало прећи хитрим кораком, са штафетом за друга Тита, данас су драга успомена.

"Стати испред Тита није било свеједно у то време", каже Миливоје Маричић, пољопривредник из Селевца. "Углавном сам о томе размишљао, повремено преслишавајући текст који сам припремио."

Вест о томе да ће управо Миливоје, пољопривредник из Селевца носити штафету, стигла је у Селевац 15 дана пре одржавања манифестације, те 1976. године. Онда су уследиле припреме и писање честитке, у којој му је првобитно персирао јер није знао да се другу Титу не персира.

"Кад је предавао у једном моменту је застао није имао ваздуха, ондак је публика прекинула га аплаузом и Тито је пружио руку, то смо видели, да му узме штафету - он је задржао, хтео је да исприча цео текст", сећа се Миливојева супруга Драгица.

Од тада, сваког 25. маја, окупе се породично и гледају снимак са стадиона ЈНА - сећају се тог времена и како се онда живело. А пре три године, Миливоје је добио додатни разлог да обележава овај дан:

"Имао сам част да ми се најмлађи унук родио на данашњи дан, данас пуни три године ето, тако се то повезало."

Одело у коме је носио штафету, одлучио је да преда у Музеј "25. мај" јер више не може да га носи, а успомене које има каже, непроцењиве су и, када год може, прича о тој части која му је поверена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи