Како се живи у Јамени четири године после поплава

Пре четири године, у селу Јамени, Сава је за само два сата поплавила 250 домова и направила штету од 673 милиона динара.

По уређенима кућама и двориштима у Јамени не би се могло помислити да је пре четири године овом улицом текла бујична река.

Домаћинство породице Јокић било је комплетно под водом, кућа и усеви на око 300 хектара. Од државе су добили помоћ да обнове дом а непогода се, како каже Бранкица Јокић, нерадо сећају:

"Полако, извући ћемо се, идемо даље, остали смо живи и не мислимо на то, морамо бити позитивни и идемо даље."

Упорност је, кажу помогла и њиховом сину Дејану да превлада здравствене проблеме током поплава и припреми се за светско параолимпијско првенство у Јужној Кореји - и постане шампион.

"Могу да кажем да се живот вратио у нормалне токове", каже Дејан Јокић из Јамене, "нема скоро никаквих последица од поплава, и ето, гурамо даље, бавим се стрељаштвом, освојио сам златну медаљу."

Захваљујући помоћи државе, Европске уније, удружења и Цркве, у Јамени су обновљене 64 куће и изграђено 18 нових. Укупна вредност помоћи, већа је од пола милиона евра.

Очишћено је двадесетак километара одводних канала, рекао је Перо Пајић, председник Месне заједнице Јамена:

"У случају да дође вода, моћи ће лакше да се повуче, да нас опет не поплави."

Мештани кажу да су их невоље у поплавама подсетиле на солидарност и научиле да се удруже око заједничке идеје да село живи боље.

"Сви смо у својим кућама, дечица су се вратила у школу, село нам се реновирало, имамо зеленило, живимо леп живот и срећни смо", каже Јелена Зарић. "Ипак, постоји неки страх, али наш насип је добар, тако да ми позитивно размишљамо да се то неће десити."

У Јамени се око хиљаду мештана углавном бави пољопривредом. Обрађују четири хиљада хектара земље и верују да ће изградњом новог граничног прелаза са Хрватском село доживети економски процват.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво