Канцеларија српско-руско-белоруског пријатељства у Александровцу

Укупна трговинска размена Србије са Русијом прошле године износила је 2,6 милијарди долара, а са Белорусијом 40,9 милиона. Са циљем да се успостави јача економска и културна сарадња, и повећа конкурентност привреде Расинског округа на тржиштима тих земаља, у Александровцу је свечано отворена канцеларија Друштва Српско-руско-белоруског пријатељства.

На подручје Русије, која је најзначајнији спољнотрговински партнер привреде Расинског округа, прошле године извезена је роба у вредности 29 милиона евра. Најзначајније резултате на том веома захтевном тржишту већ десет година бележи александровачка "Вино Жупа".

"Ми имамо савршену предност јер имамо споразум о бесцаринској срадњи са Руском Федерацијом, једини у региону", истиче Раде Јевтовић, гененерални директор "Вино Жупе". "И ове године нам је план да до десет милиона евра извеземо само на то тржиште. Руско тржиште је уређено тржиште, захтевније него западно, тако да пронаћи купце, направити производ који ће се конзумирати у континуитету и имати стални раст код потрошача је заиста велики успех." 

Иако из Жупе пут Русије одлазе и линије за прхрамбену индустрију, производи Арматура, шансе за извоз су много шире, истакли су представници Амбасаде и економски стручњаци на отварању Канцеларије "Српско-руско-белоруског пријатељства".

"Овај крај има и традицију и перспективу за сарадњу са Руском Федерацијом, у првом реду у пољопривредној производњи", каже Анатолиј Ножкин, из Трговинског представништва Русије у Србији. 

"Ради се не само о вину него и о воћу које је веома тражено на нашем тржишту", истиче Игор Хопрјачков, аташе Амбасаде Руске Федерације. "За ваше пољопривредне производе заинтересовани су велики трговински ланци. Зато смо ту да са вашим произвођачима размотримо њихову понуду и пронађемо начин за унапређење сарадње."

"Имамо у плану да преко ове канцеларије проширимо ту сарадњу", нагласио је Југослав Стајковац, председник Општине Александровац, "и у области културе, спорта и у другим областима. Да се чвршће повезују српски и руски народ."

Посету Александровцу гости из Русије завршили су обиласком Музеја винарства и виноградасртва и сусретом са привредницима Расинског и Шумадијског округа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара