Пирот: За већу безбедност мотоциклиста

За мотоциклисте почетнике и за све оне који воле дводочкаше у Пироту је организована обука с циљем да се повећа њихова безбедност у саобраћају. Локалана самоуправа, Полицијска управа и Агенција за безбедност саобраћаја организовали су занимљива и поучна предавања.

Ови савети искусног мотоциклисте треба да помогну почетницима и да им надоместе недостатак искуства у саобраћају.

Вићентије Минчић спрема се да полаже за А1 категорију. Ово што сам данас научио доста ће ми значити да лакше положим испит.

Александар Јотић, из пиротског МК "Анђели" истиче да је услов за чланство поштовање свих прописа:

"Пре свега наши чланови морају да знају културу понашања у саобраћају и безбедности. Морају да имају пуну А категорију, да поштују прописе и да носе опрему."

Правилна употреба заштитна опреме моторциклисти често може да спаси живот, јер су у незгодама најчешћи преломи костију.

У незгодама, како каже др Марина Манић, едукатор Црвеног крста, обично страда кичмени стуб: "Зато је врло битно да сви мотоциклисти носе кацигу. Једина права мера заштите је ношење кациге."

Од почетка године на путевима у Србији погинуло је девет мотоциклиста. Подаци Агенције за безбедност саобраћаја показују да је 15 пута већи ризик да у саобраћају страдате као мотоциклиста него возач аутомобила.

"Нас има око седам милиона, а годишње нам у саобраћају погине 600 људи", подсећа др Владимир Јевтић, председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста. "Ми као нација не смемо да дозволимо да нам саобраћајне незгоде буду на другом месту по смртности у овој земљи."

Број саобраћајних незгода у којима учествују мотоциклисти у Пироту смањен  је у протекле две године, а у 2018. није повређен ниједан мотоциклиста.

број коментара 0 пошаљи коментар