Шабац - пример добре праксе локалне самоуправе

На препоруку Наледа, представници девет градова и општина, и два надлежна министарстава из Босне и Херцеговине, посетили су Шабац. На састанку у Градској кући, између осталог, разговарало се о јачању привреде, привлачењу инвестиција и реформи локалне администрације.

Како функционише електронска управа, највише је занимало делегацију из Босне и Хецеговине, која је у оквиру дводневне студијске посете, поред Београда и Новог Сада боравила и у Шапцу.

"Данас смо у Шапцу, баш зато што је Шабац пример добре праксе, пример града који се дуги низ година развијао и који је своју индустријску зону која је дуго година била празна успео да попуни, да привуче велики број привредника и да ојача своје предузетнике", наводи Ивана Богосављевић Чикић из Наледа.

"Овде смо чули импозантне резултате повољности које град Шабац даје будућим инвеститорима. Лакоћа добијања грађевинске дозволе, лакоћа уређења зоне, као и приступне инфрастуктуре, као што су струја, вода, канализација, путеви. Чули смо пуно тога", истиче  др Јозо Бејић, из Федералног министарства развоја Босне и Хецеговине.

Циљ посете делегације из Босне и Хецеговине је размена искустава локалног и економског развоја и сарадња са привредним сектором.

"Иако живимо у различитим државама, делимо сличне проблеме, у погледу комуналне инфраструктуре, и пружања услуга грађанима, али и у погледу пружања олакшица привредницима. И Гадачац и Шабац су носиоци цертификата БФЦ општина са повољним пословним окружењем", наводи Едис Дервишагић начелник Општине Градачац. "Све оно што сам данас чуо овде, заиста су изузетни резулатати у погледу рада и градске администрације и привредног развоја који је евидентан у овом граду у последњем периоду." 

"Драго ми је да су људи који су задужени за цертификацију локалних самоуправа, општина и градова, не само у Србији, већ у целом региону, одлучили да је Шабац пример добре праксе. Све ово што се дешава у Шапцу, није случајно, већ је план стратешког планирања и континуитета дужи низ година, поред доброг географског положаја, добрих ресурса као што је наша највећа индустијска зона у овом делу", каже Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца. "Ми се тудимо као локална самоуправа да будемо јако добар сервис." 

После састанка, делегација је у Северозападној радној зони посетила италијанску компанију "Вопацхел" која је до сада у производњу инвестирала пет милиона евра, а у плану је да уложи још толико новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво