Зрењанинци чистили споменике, Новобечејци их предано чувају

У Зрењанину постоји 56 споменика, спомен-биста и скулптура посвећених историјским догађајима или личностима. Због проблема у њиховом одржавању и чувању, ангажовала су се удружења грађана како би личним примером показала како се треба односити према споменицима.

Чланови Организације резервних војних старешина из Зрењанина засукали су рукаве и добровољним радом очистили споменик на путу ка Михајлову, а који је посвећен стрељаним борцима у Другом светском рату.

Већина млађих чланова, међу којима је и Лука Јовић, први пут је овом приликом и сазнала да споменик постоји:

"После свега, дружења никад наодмет, а нисам на овај крај никад ни ишао, а споменик и да сам прошао не бих га ни видео."

Организација резервних војних старешина је, сем реализације својих програмских активности на чувању традиције, наставила праксу да се о чистоћи овог споменика брину Удружења грађана.

"Пре две године мислим да су то урадили становници насеља ‘Ружа Шулман’, а прошле године је такође неко уређивао овај споменик. Не знамо ко, али то је заиста за сваку похвалу", истиче Тања Дуловић, председница ОРВС Зрењанин. "Мислим да је та грађанска иницијатива увек добродошла, као и ми сад што покушавамо мало да га уредимо, али то мора заиста системски да се ради."

Споменик зарастао у траву, украдена биста или ишарани постамент, најчешће се виде у споменичким комплексима. Да тако не мора да буде потврђују у Новом Бечеју. За протекле две године нису забележили ниједно људском руком нанесено оштећење споменика.

"Простор око бисте обилази и одржава Јавно комунално предузеће Комуналац из Новог Бечеја. Из тог разлога су све зелене површине око самих споменика и спомен биста уређене", објашњава Бранко Свиленгаћин. "У току године наравно да се трудимо да уколико је потребно очистимо споменике."

И док се питамо зашто неко може да уништи споменик песнику Бранку Радичевићу, са друге стране позитивни примери показују да се може борити против оваквих појава. Пре годину дана на иницијативу Културног центра, добровољним прилозима обезбеђен је новац за враћање бисте диригента Слободана Бурсаћа у Алеју великана. Претходна биста украдена је 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи