Краљ Милисав и другари на Тари

Дугогодишњи руководилац ренџера у Националном парку Тара, одлазак у пензију обележио је објављивањем књиге за децу "Медвед Милисав и другари". Авантуре главног јунака књиге, меде Милисава, и његових тарских пријатеља заправо су позив најмлаđима да упознају лепоте Националног парка.

Све оно чиме је Миодрага Петровића Тара даривала и што је спознао о природи док се четврт века бринуо о њој, потка су прича тарског краља Милисава и његових другара, и из животињског и из биљног света.

"Тај медвед није случајно прошао овде", каже аутор књиге Миодраг Петровић. "Ова трава му је рекла када је он легао на њу: само си ми ти требао дебели да ме гњавиш, али нећеш џаба отићи. Однећеш моју семенку на неко друго место где ће нићи нова трава, можда чак и лепша него што сам ја."

И премда су јунаци прича - меда, срна, дивокоза, вук, јазавац, лисица - распоређени свуда по Националном парку, најчешћу инспирацију о њиховим авантурама Петровић је имао баш ту, на Пасјачи, редовном одморишту медведа Милисава:

"Овде иза наших леђа видимо Божурну, односно Орлов вис одакле је вук Вукоје звао своју будућу драгу Вукицу из Црвене стене да му дође; испод њих доле налазимо гнездо сокола, одмах иза њега ту је орао."

Описујући детињство, тинејџерске и момачке дане главног јунака, аутор књиге позива и децу и одрасле на повратак природи, уз суживот са становницима шуме, наше пракуће:

"Деца много више знају о лавовима, пингвинима, тигровима, него што знају... треба да знају, али ‘ајде да упознамо то што нам је надохват руке:"

Како на Тари нема само риса и јелена, Миодраг Петровић већ најављује познанство своја двадесет два јунака и са њима у новим причама.

број коментара 0 пошаљи коментар