Крагујевачки оружари у генералном штрајку

Радници крагујевачке фабрике "Застава оружје" обуставили су производњу и протестовали на радним местима. Према подацима синдиката, штрајкује већина од око 1.700 радника, док пословодство тврди да то чини 40 до 50 одсто запослених.

Крагујевачки оружари су незадовољни што фабрика новим Законом о наоружању и војној опреми није изузета из процеса приватизације. Упозоравају и да је дуг предузећа крајем марта, износио око 16,5 милијарди динара.

Пословодство тврди, да је штрајк "неоснован, мотивисан политичким и личним интересима појединаца", да наноси велику штету фабрици која има уговорене послове до 2019. године и да је за три и по године продаја повећана за око 87 одсто. 

Радници траже да им се више не умањују зараде за 10 процената, да се поправе услови рада, да се исплати регрес до 20. јула 2018. године, наводи Драган Илић, председник синдиката "Застава оружја":

"Такође смо, поставили додате захтеве руководству, а они се тичу смањења запошљавања, хитне упослености фабричких капацитета, смањења трошкова и свега онога што би требало фабрику да повуче напред и да је извуче из стања једног тешког у коме се налази."

Министар одбране је већ други пут инсистирао и тражио од Владе да се тај солидарни порез од 10 одсто укине за фабрике наменске производње, имајући у виду да ће то да важи и за нас, каже Милојко Брзаковић, директор фабрике "Застава оружје":

"Молим вас, бонус, дали смо 10.000, као што су дале и све друге фабрике, обећали, у току јула, за прву половину, пред годишњи одмор, још 5.000, рекли смо, ајде, даћемо и до краја овог месеца, да се прекине више ова агонија, и у току прве половине јуна месеца још 10.000, а тих 5.000 још, разговараћемо тамо крајем године. Ни то нису прихватили."

Радници који учествују у потпуној обустави рада, неће бити плаћени, потврђују у руководству. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво