Нови образовни профили у Краљеву

Због најављеног отварања погона више страних компанија, у Краљеву уводе нове образовне профиле. Једна од њих је турска текстилна фабрика Таип која ће запослити 2.500 радника, па једна средња школа уводи занимање модни кројач.

Већина краљевачких малих матураната зна да ће имати могућност да се школују за модног кројача, али и да ће се у Краљеву отворити турска фабрика текстила. Ипак, међу осмацима школе Јово Курсула ретки су они којима је руковање иглом и концем примамљиво.

Размишљала сам да упишем ову школу и биће на другом месту на мојој листи", каже Анастасија Ђорђевић, ученица 8. разреда ОШ "Јово Курсула" Краљево

"Драго ми је што у нашем граду уопште постоји овакав смер и препоручила бих свима кога занима да га упише, јер стварно је леп", каже Мина Стаменковић, ученица 8. разреда ОШ "Јово Курсула" Краљево.

Нови профил који ће се школовати по дуалном систему обједињује два стара - кројача и шивача. Како се рукује машинама за шивење научиће у краљевачким конфекцијским предузећима.

Након три године он би требало да зна да кроји ручно, да кроји помоћу аутоматизованих машина и нормално да шије одевне предмете, и дечју конфекцију, и конфекцију за одрасле", истиче Зоран Андријанић, директор Машинске техничке школе "14 октобар", Краљево.

Управо та знања биће неопходна и турском инвеститору у Краљеву. Зато је отварање новог профила и био један од захтева у преговорима са локалном самоуправом.

"На самом почетку рада они ће вршити преквалификацију постојеће радне снаге, а након тога, односно за три године, ми ћемо добити и прве школоване модне кројаче који ће своје образовање вршити у Каљеву, све време школовања они ће уз теоријску наставу, обављати и дуално образовање у самој фабрици Таи групе", каже Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Школованих кројача на тржишту рада нема довољно. Зато су домаћа конфекцијска предузећа у Краљеву годинама тражила да се отвори тај профил и у сарадњи са Националном службом за запошљавање, организовала преквалификацију незапослених.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се