Бујица однела путеве у подраданским селима

Након јучерашњег невремена у општини Куршумлија, двадесетак села подно Радана одсечено је од света, а санација и чишћење путних праваца потрајаће данима. Према првим проценама штете на путевима, мостовима, објектима, пољопривредној механизацији, усевима мере се десетинама милиона динара, због чега у једној од најсиромашнијих општина у Србији очекују помоћ државе на отклањању причињених штета.

Последице олујног невремена, дан после, у подраданским селима, видљиве су на сваком кораку. Путна инфраструктура, која је и до сада са тешком муком одржавана, на многим путним правцима је потпуно уништена.

"Одсечени смо од света, значи не можемо својим кућама да приђемо никако, ни теренским возилима, путеви су 90 посто страдали и то све закачило", Саша Папић, председник МЗ Дегрмен.

"Ово се не памти, макар ја нисам чуо за 60 година. То видећете горе, то све однела вода, уништила, упропастила. То је као нека водена бомба" каже Миодраг Димитријевић, из Купинова.

Непогода, према сведочењу мештана, носила је све пред собом, путеве, објекте, животиње. Права је срећа, кажу, да нико од људи није страдао.

Хиљаде кубика земље, стена, столетних стабала, све је то донео један обичан планински поток који је јуче до те мере набујао да је носио практично све пред собом.

Први човек општине Куршумлија Радољуб Видић каже да у многим селима, захваћеним невременом, због прекида у комуникацији, школе нису радиле, а оштећени су и водоводи, тако да су то приоритетне ствари на којима ће се радити наредних дана.

"Очигледно да је велика количина воде пала И ту ниједан пропуст није издржао све је затворено, све је порушено. Огромна је штета, немамо представу колика је, али очигледно да ми ово месецима морамо да санирамо. Сами сигурно нећемо моћида издржимо, ни што се механизације тиче, ни финансијских средстава", истиче Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Општинске комисије наредних дана наставиће процену штета, како на путевима и објектима, тако и на пољопривредним културама, које су у близини потока и реке Косанице страдали у потпуности. Обилне падавине извале су и бројна клизишта, тако да се, посебно туристима који се крећу ка Ђавољој Вароши, препоручује опрезна вожња.



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара