Изложена највреднија документа Историјског архива у Нишу

Пре 120 година на заседању Скупштине Краљевине Србије, одржаном у Нишу, донет је Закон о државном архиву. Тај закон примењен је у Нишу тек пола века касније 1948. године оснивањем архивског средишта. У Историјском архиву до сада је приређено 90 изложби - које су у занимљивом светлу откривале историју града и околине.

Изложба поводом седамдесете годишњице нишког Архива пред јавност износи највереднија документа, фотографије и најзанимљивија сведочења о граду.

"Најстарија је и најдрагоценија грађа из периода пре ослобођења од турске власти и непосредно после тога дакле из 19. века а најстарији документ је из 1737. године из 18. века", истиче Иванка Станчевски, директорка Историјског архива.

На најстаријем документу а то је бакротисак из 1737. године приказано је како Турци предају кључеве Ниша аустријском фелдмаршалу Филипију. На њему, између осталог, пише:

Овај град лежи недалеко од познате, пре неколико година преотетог од Турака, царске тврђаве Београда. Некада се звао Наисус или Несус, у своје време главни град Србије, од кога је Београд удаљен 8 дана путовања неки рачунају и 9 дана.

Најтеже је нешто издвојити из богате архивске грађе каже Љиљана Ђуровић која у архиву ради више од тридесет година. За њу је период после ослобођења Ниша од Турака најинспиративнији.

"Ниш је потпуно мењао изглед", објашњава Љиљана Ђуровић, ауторка изложбе, "рушиле су се старе куће, поправљале улице, калдрме, тако да је он добијао изглед европског града, јер у то време ничу и многи објекти."

У архиву се чувају документа старија од 30 година, али само уколико има простора. Историјски архив у Нишу однедавно нема више тај проблем.

"Прође 30 година - институција, ми то зовемо регистратуром, једноставно поднесе захтев за архивирањем, ми то прихватимо у најновије време све чешће јер имамо простора", истиче Иванка Станевски.

За 70 година архив је прикупио како се то стручно каже 3.300 метара архивске граде у 885 фондова и седам збирки.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво