Фестивал јагода у Варни код Шапца

Са површином од 1.500 хектара, шабачки воћари највећи су произвођачи јагода у Србији. У Варни код Шапца први пут се одржава фестивал "Јагода фест 2018".

Раденко Гојковић из Цуљковића, јагоде производи на пола хектара. Берба рода, чијом ценом ове године није задовољан, ближи се крају.

"То је око три километра јагоде на фолији, и то је млад засад, прва година производње, јер је она најисплативија", истиче Гојковић. "Могла је до сада да се продаје за руско тржиште, за конзум, као свежу јагоду да се користи. Ове године дошло је до тог неког померања на том тржишту, изгледа да више увозе јагоду из Турске, па смо принуђени да продајемо јагоде које се користе за индустријску прераду. Цена је од седамдесет до деведесет динара, тако да ми у овој години нећемо скоро моћи да покријемо трошкове производње."

Без наводњавања, производња јагода је незамислива. За ту намену, из градског буџета за последњих једанаест година издвојено је 900 хиљада евра. Само у прошлој години, уз помоћ локалне самоуправе ископано су 83 бунара.

"Ова мера је знатно помогла нашим пољопривредницима у производњи јагоде. Површине су се повећале драстично, наставићемо да помажемо и да излазимо у сусрет свим пољопривредницима у нашем гаду", наводи Душан Лазић из Одељења за пољопривреду града Шапца.

Промоција овог воћа  и развој туризма, циљ је фестивала "Јагода фест 2018" који се одржава у вили "Албедо", наводи Милојка Ковачевић, организатор. "Ту су и домаћице из Црне Баре, које припремају џем од јагода. Учесници фестивала су и сликари, који имају задатак да насликају јагоде."

У оквиру фестивала који траје до петка, између осталог, биће организоване трибине и радионице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи