Крушевљани заједно чистили језеро Ћелије

ЈКП Водовод Крушевац и Регата клуб Расина овог викенда организовали су акцију чишћења језера Ћелије, акумулације са које се водом за пиће снабдева двеста хиљада становника Расинског округа.

Позиву организатора одазвало се осамдесетак заљубљеника у природу. Зону прве, непосредне, заштите акумулације Ћелије, старији и искуснији чистили су са воде, из чамаца.

Млађи су то чинили са обале, дајући еколошкој акцији и хуманитарни карактер. Одвајали су чепове пластичних флаша од којих ће се, како је рекла Софија Милосављевић, купити инцвалидска колица. 

"Овде смо да бисмо скупљали ђубре, да би Ћелијско језеро било чисто", каже Лена Милосављевић. "Сад ми је забавно што рециклирамо, а лети када дођем са другарицама да се купам." 

Божин Миленковић, члан Регата клуба Расина, сматра да је важно да сви грађани дају свој допринос очувању природе:

"Прилично је добра ситуација. Ранијих година није био тај случај. Било је доста флаша. Надам се да је то последица подизања еколошке свести."

За разлику од кабастог отпада  који је било лако уочити и покупити, за прибор рибокрадица требало је оштро око и мало вештине какву су показали припадници Цивилне запштите.

Међу отпадом који је током акције прикупљен у двеста џакова, највећи је био пластични чамац,изроњен са језерског дна.

"Апел је да сви имамо у виду да је ово наше једино извориште и да свако загађење утиче на отежавање пречишћавања воде која је у језеру, а самим тим и на квалитет воде која се касније пије", истиче Владимир Милосављевић, директор ЈП Водовод Крушевац.

"Надамо се да ћемо у току следеће године успети да језеро прогласимо заштићеним природним добром што ће бити додатна заштита и гаранција очувања језера за будућа поколења", каже Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице за екологију.

То би, уз изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Брусу и Блацу, значајно утицало на  заштиту и продужетак животног века акумулације и створило могућности за развија еко туризам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи