Фестивал стваралаштва глувих и наглувих у Чачку

Више од стотину такмичара из целе Србије представило је своја драмско-пантомимска остварења на 42. Фестивал културно-уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије у Чачку.

У Чачку је одржан 42. Фестивал културно-уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије, у области Драмско-пантомимских остварења и модерних игара. Наступило је више од стотину такмичара, глувих и наглувих лица из целе Србије.

Чланови организација глувих и наглувих из више од 15 градова добро су увежбали своје тачке.

Иако се аматерски баве пантомимом и плесом, на овогодишњем фестивалу у Чачку имали су изузетне наступе. Овакви фестивали за њих пуно значе.

Зорица Петковић, председница Међуопштинског удружења глувих и наглувих у Чачку каже:

„Да покажемо да и ми глуви можемо да стварамо, можемо да глумимо, можемо да покажемо да смо и ми као други, да умемо да се снађемо свуда. Ово, овај фестивал је за нас много добра ствар зато што се ми овде срећемо, дружимо."

О стваралаштву и достигнућима глувих и наглувих Србије јавност није довољно упозната, оцењују из републичког Савеза.

Жеља им је да за фестивале који уједно промовишу знаковни језик и културу, буде веће интересовање и учешће локалне заједнице.

"Да нас позива да учествујемо на другим догађајима у граду, што на жалост није случај. Ја бих желела да се то промени помоћу, наравно уз помоћ медија који би промовисали овакве, ове фестивал и сличне," наводи Сузана Маслаћ-Матовић, Председница Савеза глувих и наглувих Србије.

Ипак, да се доста променило показују успешне обуку за знаковни језик чујућих лица.

Глувим и наглувим на располагању је све већи број тумача, преводиоца, а неке информативне емисије могу да прате преко титлова.

Радоје Кујовић, Секретар Савеза глувих и наглувих Србије каже: „Све више и више глува лица могу да учествују у друштвеном животу локалне, своје заједнице зато што се питање комуникације ипак поставља под број један."

Међуопштинско удружење у Чачку још једном се показало као добар домаћин фестивала културно-уметничких достигнућа глувих и наглувих аматера из целе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво