У Ужицу изложена највећа макета

У Градском културном центру у Ужицу отворена је изложба макете „Свет око нас", аутора Боривоја Вујића из Београда. Макета садржи око пет хиљада непокретних и покретних ескпоната међу којима је и више од 1.500 фигура људи смештених у мноштво различитих животних ситуација у граду и на селу.

Прва, макета кошаркашког терена, настала је пре двадесет година као остварење дечачког сна. А онда је, додајући део по део, уз пуно упорности, стрпљења, креативности и рада, све преточено у целину и путујућу макету која је с временом постала јединствено наставно средство.

„Макета има 44 квадрата, пет хиљада експоната, а све је умањено 87 пута у односу на природну величину", објашњава Боривоје Вујић, макетар.

Уз пратећу аутобиографску причу аутора и наградну игру за најпажљивије посетиоце, макета „Свет око нас" до сада је излагана у 37 градова широм Србије.

"Јако сам задовољан овим што видим. Ова макета, играчкице и кућице је нешто што би свако дете желело да има у својој кући. Колико видим, ове макете одговарају реалном животу, прилагођене су садржајима које деца уче", сматра Никола Бацетић, директор Прве ОШ „Краља Петра Други" у Ужицу.

„Мени је фасцинантно што има толики број ситуација, толики број различитих људи. Рецимо, болница, циркус и слично. То ми се највише свидело", каже Катарина Јованетић из Ужица.

„Жеља ми је да што више деце и малишана у Србији дође, види и научи нешто лепо", каже Боривоје Вујић, макетар.

Јединствену макету „Свет око нас", ужичка публика може погледати до краја идуће недеље, после чега, упркос компликованом и дуготрајном процесу паковања и пресељење, наставља путовање кроз Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво