Све више пчелара у Подрињу

У Подрињу се све више људи који одлучују да се баве пчеларством. У Удружењу пчелара само у Лозници је око 80 пчелара, а за већину њих производња меда једини је извор прихода.

На осам локација у селу Коренита, Зоран и његова породица имају око шест стотина кошница. Новац од производње и продаје свих врсте меда једини је извор прихода за Ђуриће, који у последњих неколико година, због добре цене, сакупљују и полен.

"Уз много залагања и мукотрпног рада и велики број кошница, у Србији, а нигде ни у свету не постоји богат пчелар, али да пристојно живи од свог рада може, нас шесторо од тога прилично добро и живимо. Супруга, ја и деца и уз повремено ангажовање радне снаге када су велики послови у питању", каже Зоран Ђурић, из Корените.

Зоран је један од хиљаду и по пчелара у Подрињу - али и читавом Мачванском региону који ће убудуће захваљујући машинама за израду шећерних погача и прераду воска које се налазе у Удружењу пчелара у Лозници имати квалитетнију и јефтинију производњу.

"Ова опрема која је набављена значиће много пчеларима пре свега што ће пчелари контролисати квалитет хране, а самим тим и исхрану пчела, и такође конторлисаће квалитет воска, а самим тим елиминисаћемо све шпекулативне радње које се на тржишту дешавају", каже Ђурић.

Нову опрему у висини од 120 хиљада франака обезбедила је Регионална развоја агенција Подриња Подгорине и Рађевине, посредством Швајцарске агенције за развој.

"Сва Удружења пчелара у неком наредном периоду треба заједнички да настапују ка донаторима, да заједнички осмисле активности за наступ на тржишту, рецимо да предузму неке активности на брендирању меда и да на тај начин практично представе пчеларство као једну значајну грану агробизниса", каже Љиљана Николић, директор РРА "Подриња, Подгорине и Рађевине".

У наредних неколико дана Зоран и пчелари у Лозници започеће врцање багремовог меда. Уколико, кажу, ова година буде добра као претходне две, меда ће бити и за извоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво