Панчево: Отворено Бијенале дечјег уметничког израза

У Панчеву се одржава Бијенале дечијег уметничког израза. На конкурс Културног центра „Лепо се играј" стигло је скоро 1.500 радова. Изложбу и почетак фестивала, који ће трајати месец дана, отворио је амбасадор Данске, чија је земља овогодишњи гост-домаћин.

Деца узраста до 15 година, из Србије, Немачке и неколико земаља из окружења, „лепо су се играла" и стварала цртеже, радове од рециклажног материјала, књижевна и музичка дела. Гранд При је освојила Ема Мијовић из Београда за пастел „Води ме у циркус".

„Професорка ми је рекла да нацртам жонглера и слона, а ја сам смислила да то мало закомпликујем, па сам ставила слона да стоји на лопти и лепо је испало", објашњава Ема.

„Ја сам направила зеку од рециклажног материјала:папира, картона и чепова", каже Мина Маџаревић, која је освојиула награду ра зад са темом из области екологије.

Пошто је ове године гост-домаћин Данска, фестивал је отворио њен амбасадор, а у првом плану су биле лего коцке, омиљена дечија играчка широм света.

„Власници фирме су смислили да направе коцке које би биле рециклажне, које имају моћ креативности и које би могле да служе и свим каснијим генерацијама", каже Ана Дајић, ауторка изложбе лего-коцки.

„Деца из Панчева пуно знају о Копенхагену и Данској. Ако ја будем знао толико о Србији кад завршим свој четворогодишњи мандат, мислим да ћу испунити своју мисију", поручује Андерс Кристијан Хаугор, амбасадор Данске у Србији.

Док траје фестивал биће и других изложби, еколошких и филмских радионица, позоришних представа.

„Писца Андерсена ћемо представити кроз позоришне представе и књижевне вечери, а упознаћемо и једног савременог аутора дечијих сликовница", најављује Снежана Ћурувија,уметнички директор бијенала.

Један од циљева овогодишњег „БУДИ"-ја је да открије дански рецепт за срећно детињство. Нешто од тога смо већ сазнали - треба се играти и маштати што више.

број коментара 0 пошаљи коментар