Крагујевац: Опера "Дидона и Енеј" на сцени Књажевско-српског театра

Поводом 70. годишњице Музичке школеа "Др Милоје Милојевић", на сцени Књажевско српског театра у Крагујевцу изведена је опера Хенрија Персла "Дидона и Енеј" у режији Тадије Милетића. То је уједно и прва опера која је изведена у том граду.

У припреми прве крагујевачке опере равноправно су учествовали професори и ученици Музичке школе, са жељом да заједно обележе зачетак сталне оперске продукције у Крагујевцу.

Препуна сала театра на премијери показала је колико је опера недостајала овом граду.

„Једно овакво барокно дело,монументално,што је иначе стилска карактеристика барока ,мислим да није било изведено на овим просторима ,чак мислим да ниједна Београдска школа није својим снагама урадила једно овако оперско дело", каже Светлана Стојиљковић, директорка Музичке школе "Др Милоје Милојевић".

Трагичну љубав Дидоне и Енеја, која се завршава њеним самоубиством, дочарао је ансамбл од девет солиста, четрнаест чланова хора и двадесет чланова оркестра.

„Па у суштини ово је рад и жеља ентузијаста, који као што сам рекао више немају стрпљења да чекају да било ко нешто уради за њих. Једноставно су одлучили да конкретизују своје кораке и предузму нешто за себе и свој град", објашњава Миљан Белоица, организатор пројекта.

Опера у три чина, са великом и значајном улогом хора и соло деоницама - и прва на Јоакимовој сцени - била је велики изазов за београдског редитеља Тадију Милетића.

„Крагујевац има све могуће капацитете за један овакав пројекат ,пре свега сјајне капацитете музичке школе ‘Др Милоје Милојевић’ а затим и преко хорде сарадника којих је за овај пројекат било више од седамдесет, што је фасцинантно", каже Милетић.

Ова барокна опера први пут је изведена 1688. године у Лондону, а у Крагујевцу ће остати упамћена као дело које је обележило зачетак сталне оперске продукције која почиње у септембру, постављањем "Дидоне и Енеја" на позоришни репертоар.

број коментара 0 пошаљи коментар