Драган Ристић освојио злато на светском првенству

Крагујевачки стрелац Драган Ристић освојио је златну медаљу на Светском првенству за параолимпијце у Јужној Кореји. Тријумфовао је у гађању ваздушном пушком у категорији СХ2 и на тај начин је обезбедио учешће на Параолимпијским играма у Токију 2020. године.

Када је пре скоро двадесет година доживео аутомобилску несрећу од које су остале последице посебно на левој руци којом и испаљује златне метке, Драган није посустао. Одлучио је да се бави стрељаштвом и, како каже, није било године без медаље.

Ристић је освојио две златне медаље - у Загребу 2010, године и на овогодишњем светском првенству у Јужној Кореји:

"Било је сигурно више од двадесет земаља, и то је једна доста јака конкуренција. Некако мени та светска првенства иду, имам злато из Загреба, сребро из Сеула и ево сада, опет, златна медаља. Поменуо бих да држим светски рекорд у тој дисциплини и квалификацији и полуфиналу у Осијеку прошле године сам постигао резултат 639,9 кругова у квалификацији а у финалу 255,5 кругова."

У стрељани вежба редовно, а пред припреме за олимпијске игре и по седам сати дневно. У свему га бодре и подржавају супруга и трогодишњи син, цела породица али највише отац.

"Када је почео у селу пре десет година, погађао је 20 центиметара за један метак од другог, а сада сложи 85 дијабола у једну тачку која није дебља од чачкалице", каже Драганов отац Томислав.

Стрељачки клуб "Чика Мата" у Крагујевцу има успешан тим прослављених стрелаца, који су Драгана  бодрили и навијали за њега. Поносни су на злато које им је донео, каже председник клуба Милан Армуш: 

"Ми смо се у неку руку и надали, кад год наш Драганче иде по тим такмичењима он нас је научио високим резултатима, лепим остварењима и златним медаљама."

"Ми смо сви душу дали бодрећи га  десет дана и ишчекивали да у његовој дисциплини у којој је већ годинама најбољи, тако да Драгану свака част", истиче Стеван Јовановић, сениорски репрезентативац Србије у стрељаштву, "он је за сваку похвалу."

Драган је и европски првак у гађању ваздушном пушком. Параолимпијско удружење прогласило га је 2014. спортистом године, а Токио 2020. је, за њега, круна каријере и нада се да ће стићи до овог одличја - једине медаље која му недостаје.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво