У Бранковини додељена Десанкина награда

У Бранковини, завичају песникиње Десанке Максимовић, на дан њеног рођења већ двадесет пет година обичај је да Задужбина „Десанка Макимовић", ваљевска библиотека и Град Ваљево додељују песничку награду која носи њено име. Овогодишња добитница је Ана Ристовић, песникиња средње генерације из Београда.

Четврт века је Ана Ристовић на песничкој сцени, баш колико се и додељује песничка награда „Десанка Максимовић" у Бранковини, месту детињства велике поетесе и њеног починка. Глас Ане Ристовић, по мишљењу стручног жирија, свеж је, лирски, самосвојан глас који тежи највишим естетским дометима.


Светлана Шеатовић, председник жирија: „Ана Ристовић је најближа Десанки Максимовић у деликатности израза, интимности света жене и дубокој мисаоности која зна да је песнички свет израз бића и начин живљења упркос свим болима које нам задаје свет свакодневице."

У месту где се слави српска поезија, публика од добитнице признања, Ана Ристовић, није чула стихове, већ промашљање о поезији, која је „без обзира на сва песничка странствовања и неприпадања, безвремена и свеприсутна."

Ана Ристовић, добитница Десанкине награде : „Због тога је светло Десанкине песмеи данас овде међу нама да нам обасја пут до скривених малих ствари и микрокосмоса и да нам саопшти да све има смисла, и под земљом, и над земљом, и међу звездама. То су њене вечне благовести."

Од двадесет пет добитника награде „Десанка Максимовић" само четири су жене: Радмила Лазић, Мирјана Стефановић, Тања Крагујевић и Ана Ристовић, а примила ју је на Десанкин 120 рођендан.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво