Дух малих ствари Јелисавете Карађорђевић у Крушевцу

Књегиња Јелисавета Карађорђевић синоћ се први пут Крушевљанима представила као уметник. Захваљујући дугогодишњој  сарадњи Народног музеја Крушевац и Артис центра из Београда, у Кући Симића отворена је изложба "Дух малих ствари" легата слика и цртежа насталих у протекле две године.

У будоару, у коме ствара кнегиња узбудљивог животописа, прима најближе пријатеље. За ову прилику у Крушевац је преселила добар део покућства, са још тридесетак њених уметничких радова.

"То је моја мајка и њене две сестре, то је Сезар Битник, јако познати фотограф. Божанствена слика, 1930. Та година. Ова слика? Прабаба. Јако строга", каже Јелисавета Карађорђевић, ауторка изложбе.

Таленат је  наследила по мајчиној линији, од деде грчког принца Николе који је у изгнанству сликајући издржавао породицу и тетке  Марије ,Војвоткиње од Кента.

Захваљујући оцу, регенту Павлу, оснивачу музеја са више од 500 врхунских дела модерне, постала је историчарка уметности. Па је разумљиво зашто је и дан-данас пасионирани фотограф и сликар.

"Ова изложба, овај избор слика има врло конкретан наратив, врло конкретну причу и прича нам о праву на лични избор. Да ли имамо право да будемо обични, да радимо оно што волимо", каже Тамара Огњевић, историчарка уметности и списатељица.

У поставци коју Крушевљани могу да погледају до краја јуна, симболично се преплићу две димензије живота аутентичне личности чији живот рефлектује време великих друштвених промена.  Окружење у којем је рођена, одрасла и образована, на које није могла да утиче  и стил живота који је сама обликовала.

број коментара 0 пошаљи коментар