У Банату су и малине родне

Породица Росић из насеља Дубокe Барe, насеља код Панчева, ове године очекује добар род малина. У својим пластеницима узгајају такође цвеће и јагоде.

На имању породице Росић сваке године ниче нови пластеник, и у њему има увек нешто необично. Лане су одлучили да на 12 ари посаде малине, иако су знали да им ово поднебље не одговара. Прве године rodilo je oko 400 килограма, а ове очекују седам пута већи принос.

"Уз добру агротехнику све успева. Овде је низак терен и зато сам подигао земљиште и насуо га за пола метра, около сам ископао канале и прихрањивао одговарајућим ђубривом. Контролише се и киселост земљишта. Овде је доста висока, око 7,5 - што није добро за малину, али успели смо да је смањимо на погодних 6,5", објашњава Стојша Росић.

Ту је и кошница са бумбарима из Белгије који, заједно са домаћим пчелама, опрашују биљке. Захваљујући њима овде имају изузетно добар род. 

Росићи воле посао који раде и не штеде на опремању пластеника. Имају све што је потребно за квалитетан и богат род, али нису задовољни профитом од својих производа:

"Највећи проблем је неконтролисани увоз свега и свачега из иностранства. Највише нас угрожава производња са југа, посебно из Албаније, која нам извози храну сумњивог квалитета по нижим ценама и не можемо да им парирамо са нашом много квалитетнијом робом."

Поред ниских откупних цена, Росићи имају проблема и са ангажовањем радника, јер се за посао углавном јављају пензионери.

Росићи су опремили и нови пластеник на двадесет ари у којем ће ових дана садити парадајз, а на јесен трешње. А све то зачињено је мирисом цвећа - одавде на пијаце у Београду и Панчеву редовно стижу гладиоле и кале. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво