Бивети европска награда за конзервацију

Европска комисија објавила је имена добитника Награде Европске уније за културно наслеђе за 2018 - Европа ностре. Међу 12 награђених у области конзервације је и Специјална болница за рехабилитацију у Аранђеловцу за обнову Павиљона "Књаз Милош" у Буковичкој Бањи.

Овако је изгледао 1907. године када је изграђен, Павиљон "Књаз Милош" прва српска грађевина од армираног бетона и први погон за флаширање минералне воде. Готово уништен у мајским поплавама 2014. данас  потпуно реконструисан - понос је  Аранђеловчана. Заједно су га обновили амбасада Норвешке, општина Арађеловац, компанија "Књаз Милош"  и Специјална болница за рехабилитацију. Бивета, како га Аранђеловчани зову, поново је галерија и лечилиште.

"Павиљон Књаз Милош код нас у Специјалној болници служи пре свега као место за пијење минералне воде, то јест бивета, како их зовемо, ту су доведене све минералне воде из парка Буковичке Бање, наши пацијенти то јест корисници наших услуга добијају рецептуру на који начин се пије минерална вода у зависности од обољења. Ми смо успели да у да кажем јужном крилу да сачувамо И да оставимо галеријски простор, каже Слободан Продановић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију Буковичка Бања.

Минералне воде Буковичке Бање још је војни лекар Линдермајер препоручивао за рђав апетит, свеопшту и слабост живаца, у обновљеном павиљону и данас је пију за разне болести. 

"Наши пацијенти по препоруци лекара користе ову нашу воду за дијабет, за проблеме желуца и гастритиса и за проблем бубрега и нервног система," објашњава Крстиња Марковић из Специјалне болнице за рехабилитацију.

 Павиљон Књаз Милош реконструисан је захваљујући разгледницама  из збирке Народног музеја у Аранђеловцу чиме је сачувана аутентичност овог здања.

"Павиљон Књаз Милош је направљен по пројекту Бранка Таназевића, нашег познатог архитекте, 1907. године, а изграђен је у стилу сецесије  и карактеристике овог објекта су украси који се налазе на спољним зидовима, а исто тако и унутрашње декорације које су типичне за овај уметнички период", каже Зорица Петровић, виши кустос Народног музеја у Аранђеловцу.

Награду  Специјалној болници уручиће Пласидо Доминго, председник Европе ностре  22. јуна у Берлину, а потом ће у присиству европских званичника церемонија бити организована и у Буковичкој Бањи.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво