У Мионици преко зебре до вртића

Осликавањем пешачких прелаза академски сликар Милоје Митровић из Ваљева бави се двадесет три године. Његове зебре оплемениле су улице бројних градова у Србији у региону, а две најновије насликао је у Мионици.

Преко две зебре најмлађи Мионичани прелазиће идући у дечји вртић. Академски сликар Милоје Митровић из Ваљева 49. и 50. зебром у Мионици заокружио је један циклус осликавања пешачких прелаза започет 1995. године у престоници. Тада је неколико државних установа одобрило да пешачки прелаз може бити слика на асфалту.  

„То је перформанс. Раде и деца, ја им предајем. Обично су ту некад и саобраћајни полицајци, који им објашњавају где треба прећи улицу, да се ослоне не само на вид, већ и на звук, светло, значи, на све могуће аспекте шта може да се деси у овој џунгли на асфалту", каже Милоје Миртовић, академски сликар из Ваљева.

Најмлађи Мионичани знају шта је зебра, кажу и пешачки прелаз и животиња из Африке и додају: „Погледаш лево и десно и онда, ако има кола, сачекаш да кола прођу, ако нема кола, прођеш."

Безбедности деце у саобраћају у Мионици се посвећује посебна пажња кроз различите активности.

„Овакав један креативан начин осликавања пешачких прелаза свакако је едукативан за наше најмлађе у области саобраћаја и саобраћајне сигнализације, оно што их спрема сутра за живот као учеснике у саобраћају", каже Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

Мионица ће у јуну бити домаћин међунардоне бициклистичке трке, па ће намлађи варошани похађати едукативну радионицу о безбедност деце-бициклиста.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво